14 січ. 2015 р.


                Зима прийшла і празників привела.    Свято, що відкривало собою зимовий святковий сезон було Введіння, або Введення, Третя Пречиста.  «Введення прийде, свят наведе». І дійсно, після 4 грудня (саме на цей день припадає Введення) йшла низка дуже популярних у народі свят: Катерини, Андрія,Варвари,Сави,Миколи,Ганни і нарешті, Різдво, Новий рік, Водохреще.

                  Одним з улюблених свят українців – щедрування. 13 січня за християнським календарем свято преподобної Меланії (Меланка) або як у народі кажуть – Старий Новий рік чи Щедрий вечір. Саме цього дня завершується цикл «святих вечорів» а щедрувальники обходять оселі і звеселяють гостину.

                  Ось і до Одрадокам’янської сільської бібліотеки-музею завітали щедрувальники. З щедрівками та танцями    жінки,  привітали господиню. Щедрувальниці бажали того, що найнеобхідніше людині: здоров’я, порядку і кохання в сім’ї, премій та поваги на роботі, мирного неба над головою і здійснення всіх бажань.   В свою чергу, господиня  віддячила  щедрувальниць солодощами.А потім за  чашечкою теплого чаю, розповіла про народні традиції святкування святого вечора Меланки та Василя. .

    Взагалі, в цей святий вечір щедрувальниці та господиня  змогли створити атмосферу щирості та доброзичливості, яка притаманна українцям.

 


  




 

Немає коментарів:

Дописати коментар